Вести

Зауставимо пљачку Београда !

Председник београдског одбора ДС Балша Божовић позвао је на конференцији за медије грађане да у недељу дођу у Херцеговачку улицу и, како је навео, испред полицијског кордона спрече "пљачку Београда и Србије". 

Божовић је навео да се из уговора, који је у недељу објављен на сајту Владе Србије, види да се тај пројекат уопште не гради и да је то "параван за пљачку Београда и Србије", који служи за личне интересе, да се арапском инвеститору без накнаде омогућава коришћење земљишта, да је, уместо 3,5 милијарде обећаних инвестиција, предвиђено улагање од само 150 милиона евра, а да Србија има обавезу да узме кредит од најмање 130 милиона евра. 

Балша Божовић је рекао и да у том уговору постоје елементи кривичног дела и да ће због тога неко одговарати, те да ће свака наредна власт имати одговорност да тај пројекат "раскринка" и заштити грађане од пљачке. 

 

Опширније

Традиционално "Вече вина и поезије"

 Традиционално  „Вече вина и поезије“ окупило је и овог 14.фебруара љубитеље вина и поезије у просторијама ОО ДС Палилула .

 Уз добру музику бенда „2Д“,слушали смо стихове о вину и љубави у извођењу младих писаца „Кјижевне омладине Србије“,књижевнице Маје Дапчевић Живојиновић из њене збирке „Од ветра и вина“ а поред њих своје стихове су казивали и песници Лала Бранков,Раде Пантелић,Бранка Влајић Ћакић,Душанка Марковић и Бранко Шпановић.

Писац и станд уп комичар ,Миодраг Стошић је говорио своје шаљиве љубавне песме.

Гост вечери била је госпођа Тања, енолог из винарије „Мачков подрум“ која је рекла неколико реченица  о узгоју грожђа и производњи вина.

Најзаљубљенијим паровима своје књиге су поклонили Маја Дапчевић и Лала Бранков,а уз дегустацију добрих вина ,весела и пријатна атмосфера је потрајала до касних сати.

 

Опширније

Наташа Вучковић посетила општински одбор Демократске странке на Палилули

Потпредседница Демократске странке Наташа Вучковић у разговору са члановима Општинског одбора ДС на Палилули (Фото: Општински одбор ДС Палилула) Београд, Палилула, 5. фебруара 2015. 

Потпредседница Демократске странке Наташа Вучковић присуствовала је састанку Општинског одбора Демократске странке на Палилули.

Током састанка разговарало се тренутном стању у Демократској странци, као и о стању у Републици Србији.

Присутни чланови Општинског одбора ДС Палилула искористили су прилику и поставили јако велики број питања на која је Наташа Вучковић са задовољством одговарала.

Општински одбор ДС Палилула

 

 

Опширније

Демократска странка обележила 25 година рада

Демократска странка обележила је 25 година од обнављања рада, а њен председник Бојан Пајтић најавио је оснивање Владе у сенци за почетак марта.

"Да није Демократске странке, не би било европског пута Србије, не би било елементарне демократије у овом друштву, не би било регионалног помирења", поручио је Пајтић.

Бојан Пајтић је рекао да ће у наредних месец дана Демократска странка обележити 25 година од обнављања рада, а да ће круна тога бити промоција Владе у сенци почетком марта.

На конференцији за медије поводом јубилеја странке, Пајтић је, позивајући се на речи Зорана Ђинђића, рекао да се у последњих 20 година ништа није променило, јер је и данас за чланство у ДС потребан висок степен интегритета и храбрости.

 Демократска странка не слави већ обележава, јер је Србија у тешкој економској и институционалној кризи, рекао је он, поручујући да данас "држава у којој неспособна власт која пребацује терет кризе на грађане смањујући им плате, није социјално одговорна држава".

Лидер ДС је додао да је Омбудсман опструисан и нападан, да данас правосуђе служи за линч политичких противника и да нема слободе медија.

Он је поручио да све док "знање и правда буду ћутали, а незнање и неправда вриштали", биће потребе за Демократском странком, за бољом и образованијом алтернативом садашњој власти.

"Правили смо грешке, које смо скупо платили 2012", рекао је Пајтић наводећи да је ДС подносила највеће жртве, као што је убиство премијера и лидера Демократске странке Зорана Ђинђића.

Пајтић је рекао да не би било европског пута ни регионалног помирења да није било Демократске странке и да је поносан што је данас њен председник.

Председник ДС је навео да је Демократска странка данас другачија него 2012. јер је ближа изворним принципима.

 Оснивач ДС и председник Политичког савета Драгољуб Мићуновић рекао је да се 3. фебруара 1999. Демократска странка обавезала да док постоји, неће се успоставити владавина једног човека.

"То и данас можемо да поновимо", рекао је Мићуновић, поручујући да је ДС чувала образ Србије, борила се за мир и толеранцију, због чега је трпела насиље.

Говорећи о заслугама ДС-а, Мићуновић је навео да је Демократска странка била једини политички мост са напредним странкама и напредним земљама, да је једну поражену земљу вратила у нормалан свет, да је одиграла важну улогу 5. октобра 2000. године...

Он је међутим навео и да је ДС док је била на власти чинила многе пропусте и грешке, али и да је платила много због напада и хапшења њених чланова. Он је изразио уверење да ће ДС поново заузети најважније место у друштву.

Један од најстаријих чланова Демократске странке Бранислав Белић је младима поручио да се боре за демократију и слободу и да "граде породицу која је угаони камен Србије".

Најмлађа чланица Демократске странке Милена Милојевић (18) рекла је да се у ДС учланила јер заступа интересе младих и једини је прави избор за све њих.

(Извор: Танјуг, Бета, Б92)

Опширније

Отворен конкурс за учешће на десетом такмичењу у беседништву у част Зорана Ђинђића

"Живот је оно што од њега направимо. И Србија је оно што од ње направимо."

Демократска странка и Фондација др Зоран Ђинђић позивају све заинтересоване да се пријаве за учешће на такмичењу "Беседе у Зоранову част", које се десети пут одржава у знак сећања на првог демократског премијера Србије и председника Демократске странке др Зорана Ђинђића.

Тема овогодишњег такмичења је цитат Зорана Ђинђића: "Живот је оно што од њега направимо. И Србија је оно што од ње направимо."

Промовишући вредности модерне и европске Србије које је дефинисао управо др Зоран Ђинђић, желимо да омогућимо младим људима између 18 и 30 година, без обзира на њихову страначку, националну, верску или полну припадност, да искажу своје лидерске потенцијале и унапреде вештине беседништва.

Квалификациона такмичења биће одржана у Београду, Сенти, Смедеревској Паланци, Нишу, Ужицу,Панчеву, Новом Саду, Владичином Хану, Сремској Митровици, Лесковцу, Крагујевцу, а победници квалификација бориће се својим беседничким вештинама на финалном такмичењу 12. марта 2015. године у Београду.

 

Правила такмичења, распоред квалификација и пријаве на: www.ds.org.rs/besednistvo.

 Више информација на:besednistvo@ds.org.rs или на  Facebook i Twitter налозима.

Опширније

Адреса одбора

Демократа је

...поштен. Он у политици није због личне користи. Довољна награда му је што му људи верују и бирају га да их заступа у остваривању заједничких интереса.