Вести

Демократска странка обележила 25 година рада

Демократска странка обележила је 25 година од обнављања рада, а њен председник Бојан Пајтић најавио је оснивање Владе у сенци за почетак марта.

"Да није Демократске странке, не би било европског пута Србије, не би било елементарне демократије у овом друштву, не би било регионалног помирења", поручио је Пајтић.

Бојан Пајтић је рекао да ће у наредних месец дана Демократска странка обележити 25 година од обнављања рада, а да ће круна тога бити промоција Владе у сенци почетком марта.

На конференцији за медије поводом јубилеја странке, Пајтић је, позивајући се на речи Зорана Ђинђића, рекао да се у последњих 20 година ништа није променило, јер је и данас за чланство у ДС потребан висок степен интегритета и храбрости.

 Демократска странка не слави већ обележава, јер је Србија у тешкој економској и институционалној кризи, рекао је он, поручујући да данас "држава у којој неспособна власт која пребацује терет кризе на грађане смањујући им плате, није социјално одговорна држава".

Лидер ДС је додао да је Омбудсман опструисан и нападан, да данас правосуђе служи за линч политичких противника и да нема слободе медија.

Он је поручио да све док "знање и правда буду ћутали, а незнање и неправда вриштали", биће потребе за Демократском странком, за бољом и образованијом алтернативом садашњој власти.

"Правили смо грешке, које смо скупо платили 2012", рекао је Пајтић наводећи да је ДС подносила највеће жртве, као што је убиство премијера и лидера Демократске странке Зорана Ђинђића.

Пајтић је рекао да не би било европског пута ни регионалног помирења да није било Демократске странке и да је поносан што је данас њен председник.

Председник ДС је навео да је Демократска странка данас другачија него 2012. јер је ближа изворним принципима.

 Оснивач ДС и председник Политичког савета Драгољуб Мићуновић рекао је да се 3. фебруара 1999. Демократска странка обавезала да док постоји, неће се успоставити владавина једног човека.

"То и данас можемо да поновимо", рекао је Мићуновић, поручујући да је ДС чувала образ Србије, борила се за мир и толеранцију, због чега је трпела насиље.

Говорећи о заслугама ДС-а, Мићуновић је навео да је Демократска странка била једини политички мост са напредним странкама и напредним земљама, да је једну поражену земљу вратила у нормалан свет, да је одиграла важну улогу 5. октобра 2000. године...

Он је међутим навео и да је ДС док је била на власти чинила многе пропусте и грешке, али и да је платила много због напада и хапшења њених чланова. Он је изразио уверење да ће ДС поново заузети најважније место у друштву.

Један од најстаријих чланова Демократске странке Бранислав Белић је младима поручио да се боре за демократију и слободу и да "граде породицу која је угаони камен Србије".

Најмлађа чланица Демократске странке Милена Милојевић (18) рекла је да се у ДС учланила јер заступа интересе младих и једини је прави избор за све њих.

(Извор: Танјуг, Бета, Б92)

Адреса одбора

Демократа је

...знатижељан, комуникативан, дружељубив. Никад није равнодушан или уображен. Демократа је увек учесник, ретко само посматрач.