Vesti

Zaustavimo pljačku Beograda !

Predsednik beogradskog odbora DS Balša Božović pozvao je na konferenciji za medije građane da u nedelju dođu u Hercegovačku ulicu i, kako je naveo, ispred policijskog kordona spreče "pljačku Beograda i Srbije". 

Božović je naveo da se iz ugovora, koji je u nedelju objavljen na sajtu Vlade Srbije, vidi da se taj projekat uopšte ne gradi i da je to "paravan za pljačku Beograda i Srbije", koji služi za lične interese, da se arapskom investitoru bez naknade omogućava korišćenje zemljišta, da je, umesto 3,5 milijarde obećanih investicija, predviđeno ulaganje od samo 150 miliona evra, a da Srbija ima obavezu da uzme kredit od najmanje 130 miliona evra. 

Balša Božović je rekao i da u tom ugovoru postoje elementi krivičnog dela i da će zbog toga neko odgovarati, te da će svaka naredna vlast imati odgovornost da taj projekat "raskrinka" i zaštiti građane od pljačke. 

 

Opširnije

Tradicionalno "Veče vina i poezije"

 Tradicionalno  „Veče vina i poezije“ okupilo je i ovog 14.februara ljubitelje vina i poezije u prostorijama OO DS Palilula .

 Uz dobru muziku benda „2D“,slušali smo stihove o vinu i ljubavi u izvođenju mladih pisaca „Kjiževne omladine Srbije“,književnice Maje Dapčević Živojinović iz njene zbirke „Od vetra i vina“ a pored njih svoje stihove su kazivali i pesnici Lala Brankov,Rade Pantelić,Branka Vlajić Ćakić,Dušanka Marković i Branko Španović.

Pisac i stand up komičar ,Miodrag Stošić je govorio svoje šaljive ljubavne pesme.

Gost večeri bila je gospođa Tanja, enolog iz vinarije „Mačkov podrum“ koja je rekla nekoliko rečenica  o uzgoju grožđa i proizvodnji vina.

Najzaljubljenijim parovima svoje knjige su poklonili Maja Dapčević i Lala Brankov,a uz degustaciju dobrih vina ,vesela i prijatna atmosfera je potrajala do kasnih sati.

 

Opširnije

Nataša Vučković posetila opštinski odbor Demokratske stranke na Paliluli

Potpredsednica Demokratske stranke Nataša Vučković u razgovoru sa članovima Opštinskog odbora DS na Paliluli (Foto: Opštinski odbor DS Palilula) Beograd, Palilula, 5. februara 2015. 

Potpredsednica Demokratske stranke Nataša Vučković prisustvovala je sastanku Opštinskog odbora Demokratske stranke na Paliluli.

Tokom sastanka razgovaralo se trenutnom stanju u Demokratskoj stranci, kao i o stanju u Republici Srbiji.

Prisutni članovi Opštinskog odbora DS Palilula iskoristili su priliku i postavili jako veliki broj pitanja na koja je Nataša Vučković sa zadovoljstvom odgovarala.

Opštinski odbor DS Palilula

 

 

Opširnije

Demokratska stranka obeležila 25 godina rada

Demokratska stranka obeležila je 25 godina od obnavljanja rada, a njen predsednik Bojan Pajtić najavio je osnivanje Vlade u senci za početak marta.

"Da nije Demokratske stranke, ne bi bilo evropskog puta Srbije, ne bi bilo elementarne demokratije u ovom društvu, ne bi bilo regionalnog pomirenja", poručio je Pajtić.

Bojan Pajtić je rekao da će u narednih mesec dana Demokratska stranka obeležiti 25 godina od obnavljanja rada, a da će kruna toga biti promocija Vlade u senci početkom marta.

Na konferenciji za medije povodom jubileja stranke, Pajtić je, pozivajući se na reči Zorana Đinđića, rekao da se u poslednjih 20 godina ništa nije promenilo, jer je i danas za članstvo u DS potreban visok stepen integriteta i hrabrosti.

 Demokratska stranka ne slavi već obeležava, jer je Srbija u teškoj ekonomskoj i institucionalnoj krizi, rekao je on, poručujući da danas "država u kojoj nesposobna vlast koja prebacuje teret krize na građane smanjujući im plate, nije socijalno odgovorna država".

Lider DS je dodao da je Ombudsman opstruisan i napadan, da danas pravosuđe služi za linč političkih protivnika i da nema slobode medija.

On je poručio da sve dok "znanje i pravda budu ćutali, a neznanje i nepravda vrištali", biće potrebe za Demokratskom strankom, za boljom i obrazovanijom alternativom sadašnjoj vlasti.

"Pravili smo greške, koje smo skupo platili 2012", rekao je Pajtić navodeći da je DS podnosila najveće žrtve, kao što je ubistvo premijera i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića.

Pajtić je rekao da ne bi bilo evropskog puta ni regionalnog pomirenja da nije bilo Demokratske stranke i da je ponosan što je danas njen predsednik.

Predsednik DS je naveo da je Demokratska stranka danas drugačija nego 2012. jer je bliža izvornim principima.

 Osnivač DS i predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović rekao je da se 3. februara 1999. Demokratska stranka obavezala da dok postoji, neće se uspostaviti vladavina jednog čoveka.

"To i danas možemo da ponovimo", rekao je Mićunović, poručujući da je DS čuvala obraz Srbije, borila se za mir i toleranciju, zbog čega je trpela nasilje.

Govoreći o zaslugama DS-a, Mićunović je naveo da je Demokratska stranka bila jedini politički most sa naprednim strankama i naprednim zemljama, da je jednu poraženu zemlju vratila u normalan svet, da je odigrala važnu ulogu 5. oktobra 2000. godine...

On je međutim naveo i da je DS dok je bila na vlasti činila mnoge propuste i greške, ali i da je platila mnogo zbog napada i hapšenja njenih članova. On je izrazio uverenje da će DS ponovo zauzeti najvažnije mesto u društvu.

Jedan od najstarijih članova Demokratske stranke Branislav Belić je mladima poručio da se bore za demokratiju i slobodu i da "grade porodicu koja je ugaoni kamen Srbije".

Najmlađa članica Demokratske stranke Milena Milojević (18) rekla je da se u DS učlanila jer zastupa interese mladih i jedini je pravi izbor za sve njih.

(Izvor: Tanjug, Beta, B92)

Opširnije

Otvoren konkurs za učešće na desetom takmičenju u besedništvu u čast Zorana Đinđića

"Život je ono što od njega napravimo. I Srbija je ono što od nje napravimo."

Demokratska stranka i Fondacija dr Zoran Đinđić pozivaju sve zainteresovane da se prijave za učešće na takmičenju "Besede u Zoranovu čast", koje se deseti put održava u znak sećanja na prvog demokratskog premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke dr Zorana Đinđića.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je citat Zorana Đinđića: "Život je ono što od njega napravimo. I Srbija je ono što od nje napravimo."

Promovišući vrednosti moderne i evropske Srbije koje je definisao upravo dr Zoran Đinđić, želimo da omogućimo mladim ljudima između 18 i 30 godina, bez obzira na njihovu stranačku, nacionalnu, versku ili polnu pripadnost, da iskažu svoje liderske potencijale i unaprede veštine besedništva.

Kvalifikaciona takmičenja biće održana u Beogradu, Senti, Smederevskoj Palanci, Nišu, Užicu,Pančevu, Novom Sadu, Vladičinom Hanu, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Kragujevcu, a pobednici kvalifikacija boriće se svojim besedničkim veštinama na finalnom takmičenju 12. marta 2015. godine u Beogradu.

 

Pravila takmičenja, raspored kvalifikacija i prijave na: www.ds.org.rs/besednistvo.

 Više informacija na:besednistvo@ds.org.rs ili na  Facebook i Twitter nalozima.

Opširnije

Adresa odbora

Demokrata je

...optimista. Veruje da za svaki problem postoji rešenje, samo ako se pristupi na pravi način i uz dobar plan.